april 25, 2024

Fiscale aandachtspunten bij koop, verkoop of verbouwing van woning

Hebt u in 2023 een woning gekocht of verkocht, een hypotheek overgesloten of een lening voor een verbouwing afgesloten? Waarschijnlijk zijn de financieringskosten en de betaalde hypotheekrente aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting 2023. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u in dit artikel aan de hand van 3 aandachtspunten.

Kijk welke financieringskosten eenmalig aftrekbaar zijn
Kosten om een hypotheek af- of over te sluiten of voor een lening zijn vaak onder voorwaarden aftrekbaar. Als u in 2023 een huis kocht, gaat het bijvoorbeeld om notariskosten voor de hypotheekakte en de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur. Heeft u een hypotheek overgesloten? Dan gaat het bijvoorbeeld om taxatiekosten en notariskosten.

Hebt u de woning verduurzaamd, bijvoorbeeld met spouwmuur- of vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Als u daarvoor een lening afsloot of de hypotheek hebt verhoogd, zijn vaak ook de daarvoor gemaakte kosten aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan de afsluit- en notariskosten voor het afsluiten van de lening. Betaalde u het verbouwen of onderhouden van de woning met eigen geld? Dan is niets aftrekbaar in de belastingaangifte.

Bepaal of hypotheekrente aftrekbaar is
Bij het afsluiten van een hypotheek is de rente meestal jaarlijks aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting en daardoor betaalt u minder belasting of krijgt geld terug. De belangrijkste voorwaarden daarvoor zijn dat de lening is aangegaan voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Ook moet u elk jaar een deel van de hypotheek aflossen. De volledige hypotheek moet uiteindelijk binnen 30 jaar afgelost zijn.

Verkocht u de eigen woning in 2023 met overwaarde? En gebruikte u de overwaarde niet voor de aankoop van een nieuwe woning, maar sloot deze voor dat bedrag een nieuwe lening af? Dan zijn de hypotheekrente over dat deel van de lening en de financieringskosten voor die lening niet aftrekbaar.

Ook als u de hypotheek in 2023 verhoogde, mag u de hypotheekrente nog steeds aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor gelden dezelfde 2 voorwaarden: U moet de verhoging gebruiken voor de eigen woning én moet de hypotheek binnen 30 jaar aflossen, waarbij elk jaar een deel wordt afgelost.

Bewaar uw documenten en bonnen goed
Bent u voornemens om in de belastingaangifte financieringskosten en hypotheekrente af te trekken? Bewaar de documenten zoals de afrekeningen van de notaris en de documenten van de hypotheekwijziging goed. Ook als u een lening bent aangegaan voor een verbouwing, moet u kunnen aantonen dat de lening daarvoor gebruikt is.

Tip: U vindt veel informatie op belastingdienst.nl/koopwoning. En uiteraard adviseren we u graag.

In dit artikel:
Hebt u in 2023 een woning gekocht of verkocht, een hypotheek overgesloten of een lening voor een verbouwing afgesloten? Drie aandachtspunten.
Deel op social media:
Facebook
LinkedIn